“Η μνήμη είναι ο γραφιάς της ψυχής “.Αριστοτέλης

"Μετά την ταραχή του και το σάλο

αφήνει, εκεί στην άκρη των δακτύλων,

σα χνούδι τη χρυσή σκουριά των ήλων

και θέα σε παράθυρο μεγάλο''

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΠΛΑΚΑ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

Τα σημαντικότερα σημεία για συζήτηση στην βόλτα αυτή είναι:


ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΟΣ ΑΓ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ
ΜΟΝΗ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΩΝ
ΝΑΟΣ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ 5-7)
ΙΔΡΥΜΑ''ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ''
ΟΔΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
ΟΔΟΣ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΙΚΙΑ ΣΕΦΕΡΗ-ΤΣΑΤΣΟΥ(ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 9)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ(ΚΟΔΡΟΥ 9)
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 11-13)
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ(ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 17)
ΟΔΟΣ ΜΟΝΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ(ΜΟΝΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ 3)
ΠΑΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 14)
ΟΙΚΙΑ Ι ΠΑΠΑΡΗΓΟΓΟΠΟΥΛΟΥ(ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 27)
ΟΙΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ (ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ -ΑΓΓ ΓΕΡΟΝΤΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ(ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΛΗ 6)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ''ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ''(ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 22)
ΤΑΒΕΡΝΑ ''ΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙΑ''(ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 41)
ΟΙΚΙΑ Ν ΣΑΛΙΒΕΡΟΥ(ΣΕΛΛΕΥ κ ΘΕΣΠΙΔΟΣ)
ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΔΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΤΡΙΠΟΔΩΝ 28)
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑ ΠΛΑΝΑ(ΤΡΙΠΟΔΩΝ12)
ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ(ΛΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΔΩΝ)
ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ
ΝΑΟΣ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ
ΝΑΟΣ ΑΓ ΙΩΑΝΝΗ  ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ(ΕΡΕΧΘΕΩΣ 16 κ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ)
ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΥΣΟΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑ
ΟΙΚΙΑ ΟΘΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ(ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ 8)
ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΤΖΑΜΙ
ΟΔΟΣ ΘΟΛΟΥ
ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΩΡΙΑΣ κ ΠΑΝΟΣ)
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑΝΑΟΣ ΑΓ ΣΥΜΕΩΝ (ΘΕΩΡΙΑΣ)
ΝΑΟΣ ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΥ''ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ''(ΣΤΡΑΤΩΝΟΣ)
ΟΙΚΙΑ ΚΟΥΤΖΑΛΕΞΗ (ΜΗΣΙΚΛΕΟΥΣ 18)
ΟΔΟΣ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ (ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ 3) 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ 1-3)

Κάντε μια ερώτηση σε φίλους σας που μένουν στην Αθήνα και ρωτήστε τους αν είναι ωραία η πόλη τους. Κάποιοι σιγουρα  θα απαντήσουν πως  είναι μια μεγαλη τσιμεντούπολη και δυσκολα ηρεμουν για αυτό προσπαθούν συνέχεια να ξεφεύγουν με μικρές αποδράσεις. Εαν στην συνέχεια τους ρωτήσετε  εαν έχουν πρόσφατα βολτάρει στην  Πλάκα, ή πότε σκαρφάλωσαν απόγευμα στον βράχο του Άρειου Πάγου ή εαν έχουν πάει στο Μουσείο της Ακρόπολης,θα διαπιστώσετε ότι όλοι όσοι γκρινιάζουν για την «ασχήμια»  είναι εκείνοι που, εκτός από το σπίτι και μερικά αγαπημένα στέκια τους, βλέπουν μόνο την Κηφισίας και την Βασιλίσσης Σοφίας, μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου.


Αν θέλετε να απολαύσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι ξενάγησης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να δείτε τα μοναδικά αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, επιβιβαστείτε στο Happy Train.
To Happy Train, ένα τρενάκι πόλης που μοιάζει με παιγνίδι, ξεκινά το ταξίδι του από την Πλατεία Συντάγματος, και ακολουθεί μια όμορφη διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στις παλιές γειτονιές της πόλης, σε αρχαιολογικούς χώρους και στο λόφο της Ακρόπολης.
Το ταξίδι έχει διάρκεια 60 περίπου λεπτών και περνά από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα και μνημεία της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, η Αρχαία Αγορα και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Θησείο, η Στοά του Αττάλου, οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης κ.α.


ενα σημείο που μπορεί κάποιος να αρχίσει το οδοιπορικό του είναι η :

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΚΗΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 20, ΠΛΑΚΑ

λέγεται και ΑΛΙΚΟΚΟ εαν θέλετε να δειτε γιατί ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ





Η πλατεία της Φιλομούσου Εταιρείας βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Κυδαθηναίων και είναι αφιερωμένη στη «Φιλόμουσο Εταιρεία» των Αθηναίων, που σαν στόχο είχε την επιστροφή των Γραμμάτων και πάλι στην Αθήνα της Τουρκοκρατίας (1813). Η Φιλόμουσος Εταιρεία έδρασε μέχρι το 1826 (εισβολή του Κιουταχή στην Αττική) και προσέφερε πολλαπλά. Και στον αγώνα των Γραμμάτων και στον αγώνα των όπλων.



Σήμερα, η πλατεία με τα πολλά μπαράκια, τις καφετέριες, τα ουζερί και τα τουριστικά εστιατόρια να την περικυκλώνουν αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και νεολαίας. 



Στην πλατεία βρίσκεται και ο παλιός θερινός κινηματογράφος Σινέ Παρί που λειτουργεί ακόμα. Εκεί στέκονται και οι μαρμάρινες προτομές του δημοσιογράφου και Αθηναιογράφου Δημητρίου Καμπούρογλου (έργο του Νικόλαου Γεωργαντή) 


και του συνθέτη Νίκου Χατζηαποστόλου (έργο του Νικόλα Παυλόπουλου).


 







ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑΙΟΓΡΑΦΟ ΞΕΝΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ 

κατηφορίζοντας το επόμενο σημείο στάσης είναι η εκκλησία της

Αγία Αικατερίνη Πλάκας

PDFΕκτύπωσηE-mail
ag-aikaterini-plakas

Βρίσκεται στην Πλάκα, μεταξύ των οδών Χαιρεφώντος, Λυσικράτους, Γαλανού και Γκούρα, και έχει χτιστεί επάνω σε ερείπια αρχαίου Ιερού της Άρτεμης. Ανήκε, όπως και η γειτονική της εκκλησία της Μεταμόρφωσης (Σώτειρα του Κοτάκη), στον τύπο του απλού τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς βυζαντινού ρυθμού, και υπέστη την ίδια τύχη.

Η στέγαση του κεντρικού τμήματος, πριν την επισκευή του, εξωτερικά και εσωτερικά σχημάτιζε σταυρό. Τον ναό περιέτρεχε οδοντωτή ταινία από τούβλα. Το Ιερό Βήμα, στην ανατολική του πλευρά καταλήγει και εδώ σε τρεις πλινθοπερίβλητες αψίδες, από τις όποιες η μεσαία έχει τρία συνεχόμενα μονόλοβα αψιδωτά πλινθοπερίβλητα παράθυρα, ενώ οι άλλες δύο από ένα μονόλοβο. 

Η μαρμάρινη "Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε ενεπίγραφο κομμάτι στύλου της κλασικής εποχής.Η ανέγερση της τοποθετείται στο δεύτερο τέταρτο του 11ου αιώνα (1025-1050).  Το 1839, εξαιτίας των πολεμικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821, ήταν και αύτη μισοερειπωμένη, επισκευάστηκε όμως για τις ανάγκες του εκκλησιάσματος, έγιναν προσθήκες στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά, οπότε χρειάστηκε, για την επικοινωνία των πιστών, να ανοιχθούν και δίοδοι στους τοίχους.

 Το 1927 επισκευάστηκε και ο τρούλος, ο όποιος όμως έγινε κατά τι ψηλότερος. Σήμερα η εκκλησία είναι τρισυπόστατη, με το δεξιό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον άγιο Αντώνιο και το αριστερό στην αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της.

Παλαιότερα ο ναός ήταν αφιερωμένος στους αγίους Θεοδώρους. Όμως, στις 19 Φεβρουαρίου 1767, επειδή η εκκλησία ήταν σχεδόν μισοερειπωμένη, ο μητροπολίτης Αθηνών Βαρθολομαίος, με τη μεσολάβηση του Σιναΐτη πρωτοσυγκέλλου Ιωνά και με τη συγκατάθεση των προυχόντων, την χάρισε στο μοναστήρι της Άγιας Αικατερίνης του Όρους Σινά, ως Μετόχι, προκειμένου να μένουν σ' αυτό όσοι Σιναΐτες πατέρες έρχονταν στην Αθήνα. Ο Ιωνάς επισκεύασε την εκκλησία, και στα εγκαίνια που τέλεσε ο παραπάνω μητροπολίτης, αφιερώθηκε στην προστάτιδα του Σινά Αγία Αικατερίνη. 

Ανάμνηση του γεγονότος ότι παλαιότερα ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Θεοδώρους αποτελεί η ασημένια εικόνα, που βρίσκεται στο τέμπλο, δίπλα (αριστερά) από αυτή της Αγίας. Οι Σιναΐτες με τον καιρό αγόρασαν και παρακείμενες εκτάσεις, συνολικής έκτασης 4 περίπου στρεμμάτων. Αυτοί φύτεψαν και τους φοίνικες, που υπάρχουν ακόμα στο προαύλιο της εκκλησίας. 

Το 1889 ο αρχιεπίσκοπος Σιναίου Πορφύριος Α' δέχτηκε σχετικό αίτημα των ενοριτών και πούλησε στη μητρόπολη Αθηνών το Μετόχι περίπου στο μισό της αξίας του, και το αντικατέστησε με άλλο.

 Αξιόλογες είναι οι φορητές εικόνες που προσκυνούνται στον ναό: του Ιωάννου του Προδρόμου (έργο της Κρητικής Σχολής του 15ου αι.), της αγίας Αικατερίνης στο δεξιό μαρμάρινο προσκυνητάρι (λαϊκότροπο έργο του 17ου αι.), η ένθρονη Θεοτόκος στο αριστερό μαρμάρινο εικονοστάσι, και ο άγιος Σπυρίδων (έργο της Επτανησιακής Σχολής του 18ου αι.).

Στην εκκλησία εκκλησιαζόταν μετεπαναστατικά ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ο οποίος έμενε εκεί κοντά (στη γωνία των οδών Μακρυγιάννη και Διάκου), είχε μάλιστα στην Άγια Αικατερίνη τοποθετήσει και τρεις εικόνες που προόριζε για την ιδιόκτητη εκκλησία της Αγίας Τριάδας της Χρυσοσπηλιώτισσας, που σχεδίαζε να χτίσει στο περιβόλι του σπιτιού του. 

Στην εκκλησία της αγίας Αικατερίνης, ακόμα, εφημέρευσε ο Μάρκος Τσακτάνης (1883-1924), ο οποίος ίδρυσε το πρώτο Κατηχητικό Σχολείο στην Εκκλησία της Ελλάδος, και διακόνησε ο κατόπιν Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Στη εκκλησία φυλάσσονται, τέλος, ιερά λείψανα που έφεραν πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Ως το 1839, πιθανόν, σωζόταν και παλαιά εικόνα με τον βίο της Αγίας Αικατερίνης.Στο δυτικό προαύλιο στη ρωμαϊκή εποχή λειτουργούσαν λουτρά. Στην άκρη του σώζονται αρχαίοι κίονες και επιστύλιο.


επόμενο σημείο στην διαδρομή  το 

 Μνημείο Λυσικράτη


Χορηγικό μνημείο κτισμένο στην δυτική πλευρά της οδού Τριπόδων από τον Λυσικράτη, το 335-334 π.Χ., όπως αναφέρει επιγραφή χαραγμένη στο επιστύλιο. Εδώ απαντάται για πρώτη φορά το τοπωνύμιο Πλάκα.

Όσο για την ετυμολογία της τοπονυμίας Πλάκα πιστεύεται οτι προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη πλιάκου, που σημαίνει παλαιός.







Μνημείο Λυσικράτη 1890
1900

Είναι κτίσμα κυκλικό, κτισμένο πάνω σε τετραγωνικό βάθρο από πωρόλιθο (πλευράς 2,93 μ.) με έξι κορινθιακούς κίονες από πεντελικό μάρμαρο ανάμεσα σε υμήττιους ορθοστάτες, που αποτελούν και τα πρώτα παραδείγματα κορινθιακού ρυθμού στην Αθήνα. 

Βρίσκεται στην προέκταση του δρόμου που οδηγεί στην Πύλη του Αδριανού


Εχει ζωφόρο με σκηνές από τη ζωή του Διονύσου, μονολιθική στέγη με φυλλωτή την άνω επιφάνεια που κορυφώνεται σε βάση υπό μορφή ακάνθου, όπου πατούσε ο χορηγικός τρίποδας. 




Το μνημείο  είχε ενσωματωθεί το 1669 σε γειτονικό Μοναστήρι Καπουτσίνων και χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς ως αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη, αφού είχαν μετακινήσει τον ένα ορθοστάτη για να ανοίξουν είσοδο. Η μονή καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση. 

Αποτελεί το κέντρο ενδιαφέροντος της ομώνυμης πλατείας. Είναι το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα χορηγικού μνημείου.


Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην οδό Τριπόδων

Πλάκα, οδός Τριπόδων 32

Οικία ζεύγους Κοκοβίκου..Το σπίτι του Αντωνάκη από την διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.
Η αυλή του σπιτιού (κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει το σπίτι .

πηγή:http://news.princeoliver.com/2013/09/18/greece/736321/to-taiped-poulaei-to-spiti-tou/






ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΘΕΣΠΙΔΟΣ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ







Οι θεατρικές και μουσικο-χορευτικές παραστάσεις που διεξάγονταν στο Θέατρο του Διονύσου λάμβαναν την μορφή διαγωνισμών, οι νικητές των οποίων σταδιακά γέμισαν τον χώρο του Διονυσιακού ιερού με ποικίλα αναθήματα-αφιερώματα εις ανάμνηση των επιτυχιών τους.

Σε έμμεση σχέση με το θέατρο εκτεινόταν η πολυσύχναστη «Οδός Τριπόδων», ένας από τους κυριότερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας και η συντομότερη δίοδος σύνδεσής του με την Αγορά. Ξεκινώντας από την είσοδο του τεμένους του Διονύσου πορευόταν περιφερειακά προς ανατολάς και, αφού παρέκαμπτε την ανατολική πλευρά της Ακροπόλεως, διέτρεχε το βόρειο τμήμα του ιερού βράχου οδηγώντας στα βορειοδυτικά του, ίσως στο σημείο που η Οδός Παναθηναίων γινόταν ιδιαίτερα ανηφορική, προς την κατεύθυνση του Πρυτανείου της Αγοράς, όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν η αφετηρία της. 


Η οδός πήρε το όνομά της από τα δεκάδες μικρά κτίσματα που υπήρχαν εκτεθειμένα κατά μήκος και εκατέρωθέν της και έφεραν επάνω τους χάλκινους τρίποδες-έπαθλα χορηγών (χρηματοδοτών-παραγωγών) νικηφόρων θεατρικών και μουσικών αγώνων. Την μεγαλύτερη πυκνότητα σε χορηγικά μνημεία φαίνεται πως είχε κατά τον 4ο αι. π.Χ. το κομμάτι του δρόμου στις ανατολικές υπώρειες του λόφου της Ακροπόλεως, όπως αποδεικνύεται από τα ανασκαφέντα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ορίζουν τα κράσπεδά του.


ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ την οδο ΠΡΥΤΑΝΕΙΟΥ  Η ΠΕΡΙΟΧΗ 









ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ

ΓΙΑ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ



Ριζόκαστρο αποκαλείται το τείχος της Μεσαιωνικής οχύρωσης της Αθήνας, ένα μέρος του οποίου σώζεται στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. 

Συχνά ονομάζεται έτσι και η παρακέιμενη συνοικία, τμήμα της συνοικίας των Αέρηδων Χαρακτηριστικό σημείο ο

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς

εαν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες γιατην εκκλησία πατήστε

ΕΔΩ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ


Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, αποκαλούμενος και "Αγιοταφίτικο Μετόχι", κείται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στη διασταύρωση των οδών Πρυτανείου και Ερεχθέως.








 Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική, κτισμένη επί Τουρκοκρατίας, η οποία αποτέλεσε το καθολικό ομώνυμης γυναικείας μονής. Στεγάζεται από επιμήκη καμάρα, που απολήγει στις γωνίες σε κόγχες, ενώ φέρει στις μακρές πλευρές εσωτερικά τυφλά τόξα. Κατά τον 17ο αιώνα φέρεται ως ιδιοκτησία της Αθηναϊκής οικογένειας Κολοκύνθη (με την οποία, κατά τον αθηναιογράφο Δ. Γ. Καμπούρογλου, συνδέεται και το τοπωνύμιο της περιοχής της Κολοκυνθούς), ενώ από τον 18ο αιώνα και εξής αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, του οποίου ο Έξαρχος διέμενε στα κελλιά του άλλοτε μοναστηριού.

ΣΥΝΕΧΙΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΘΟΛΟΥ 

ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΗΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ







Ο Χρ. Εμ. Αγγελομάτης αποκαλεί το "Παλιό Πανεπιστήμιο", όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα η Οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ, ως "το καταφύγιο της επιστήμης στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνος" και δίνει μια περιγραφή από την πρώτη ημέρα που άρχισε η λειτουργία του στα 1837:
    Άνθρωποι από κάθε γωνιά του ελληνισμού, φουστανελάδες με ροζιασμένα χέρια, αγωνιστές που στο πέρασμά τους νόμιζες πως σκόρπιζε η μυρουδιά της μπαρούτης, εφτανησιώτες με τις βελάδες και τα ψηλά τους καπέλλα, βρακάδες με ρούχα τριμένα από τη φτώχεια, σκαρφάλωναν στην πλαγιά του Ριζόκαστρου να ιδούν το θαύμα πραγματοποιημένο...'Ανθρωποι που είχαν φθάσει σε ηλικία τέτοια που θα λέγονταν σήμερα "ώριμοι άντρες" με γένεια ολόγυρα στα ηλιοκαμένα τους πρόσωπα, παλληκάρια με λιγδωμένες μπροστέλες, παιδιά ακόμα, παίρνουν με ευλαβική σιγή θέση στις αίθουσες κι ακούνε την παράδοση... Άκουαν το μάθημα με τα μάτια θαμπωμένα.    
Η Οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, κτισμένη κάτω από την Ακρόπολη στην καρδιά της Πλάκας, επί της οδού Θόλου, είναι το σπίτι που κατοικήθηκε από τον Μακεδόνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και τον Βαυαρό συνάδελφο και συνεργάτη του Εδουάρδο Σάουμπερτ.
Το 1828, ο Κλεάνθης μαζί με τον Σάουμπερτ, με παρότρυνση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ήρθαν στην Ελλάδα για την ανέγερση νέων κτιρίων. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Ρος, ερχόμενος να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, γράφει στις "Αναμνήσεις" του:
    Ο μελλοντικός καλός μου φίλος Σάουμπερτ από το Μπρεσλάου, ένας μαθητής του Σίνκελ, ήταν στην ίδια Σχολή με τον Έλληνα αρχιτέκτονα Κλεάνθη, που ήρθε από την Ιταλία στην Ελλάδα απ' το 1828 κιόλας. Σε λίγο κατέφθασε και ο αρχιτέκτων Λύντερς απ' τη Λειψία   
Οι δυο αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι Κλεάνθης και Σάουμπερτ, όταν έφθασαν στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1831 για τη σύνταξη του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου των Αθηνών, αγοράζουν από την Τουρκάλα Σαντέ Χανούμ ένα μεγάλο οικόπεδο ψηλά στο "Ριζόκαστρο" με ερειπωμένη παλιότερη κατοικία. Ήταν ένα παλιό σπίτι, ίσως παλαιότερο κι από τον ΙΗ' αιώνα. Οι δυο αρχιτέκτονες και συνεργάτες, δίχως να γκρεμίσουν το ερειπωμένο σπίτι που υπήρχε, το επισκεύασαν και το επέκτειναν, χρησιμοποιώντας το ως κατοικία και γραφείο τους.
Ο Λούντβιχ Ρος γράφει: "Ο Σάουμπερτ είχε κιόλας αγοράσει στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης μερικά τούρκικα ερείπια και τα αναστήλωσε. Ζούσε σ' ένα απ' αυτά μαζί με τον Κλεάνθη. Το σπίτι αργότερα, στα 1837, χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση του πρώτου Πανεπιστημίου του Όθωνα".
Η γραφική οικία των Κλεάνθη - Σάουμπερτ, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της, κτισμένη σε ρυθμό αθηναϊκού σπιτιού της εποχής με ρομαντικά στοιχεία, με τις τζαμαρίες και τις ταράτσες της, τα κολονέτα και την αυλή της, ξεχωρίζει και επιβάλλεται με το μέγεθος και το ύψος της στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Το κτίριο αυτό αποτελεί ιστορικά και αρχιτεκτονικά ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Αθήνας.
Η Οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ "υπήρξε το ενδιαίτημα των ξένων αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων που παρεπιδημούσαν τότε στην Αθήνα, όπως των αρχιτεκτόνων Λύντερς και Χριστιανού Χάνσεν, του αρχαιολόγου Λουδοβίκου Ρος και άλλων".

Επιγραφή Οικίας Κλεάνθη (Παλιό Πανεπιστήμιο)
Το 1837, οι δυο αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ νοίκιασαν τη μεγάλη αυτή κατοικία τους στο Δημόσιο για να στεγασθεί εκεί το "πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο". Έγινε το πρώτο Πανεπιστήμιο της μετεπαναστατικής Αθήνας από το 1837 μέχρι το 1842, με την ονομασία "Οθώνειον Πανεπιστήμιον".
Ο Λούντβιχ (Λουδοβίκος) Ρος περιγράφει με περισσή ενάργεια στις "Αναμνήσεις" του τα σχετικά με την ίδρυση, τους εορτασμούς, τους πανηγυρικούς λόγους που εκφωνήθηκαν και το κλίμα που επικρατούσε κατά την ημέρα των εγκαινίων του Πανεπιστημίου:
    Εκείνο που έλειπε τώρα ήταν ένα κατάλληλο κτίριο. Ελλείψει αυτού νοικιάστηκε το σπίτι του φίλου μου Σάουμπερτ. Ήταν ανάμεσα στο ύψωμα του Πάνα και της Αγραύλου. Η μεγαλύτερη του αίθουσα, με ευρεία θέα της πόλης και της πεδιάδας και παραπέρα ως την Πάρνηθα... Αλλά χωρίς μια πανηγυρική θρησκευτική τελετή το πράγμα δεν μπορούσε να γίνει. Ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου, που είχε δώσει το βασιλικό του όνομα, καθόρισε την ημέρα των εγκαινίων... Έτσι έγιναν τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου του "Όθωνος". Το Πανεπιστήμιο αυτό το εγκαινίασα εγώ από απόψεως μαθημάτων, δίνοντας μια διάλεξη μερικές μέρες αργότερα - 22 Απριλίου/10 Μαΐου 1837...Έκανα μια διάλεξη με θέμα τον Αριστοφάνη, μιλώντας για τα έργα του "Αχαρνής" και "Ιππής", με 30 περίπου ακροατές.    

Το 1856, ο Κλεάνθης πούλησε το σπίτι της οδού Θόλου σε ιδιώτη από την Κρήτη, ενώ στα 1868 χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση προσφύγων από το νησί. Στη συνέχεια, απαλλοτριώνεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το 1963 κηρύσσεται διατηρητέο. Τελικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποκτά οριστικά την ιδιοκτησία του τον Απρίλιο του 1967. Σήμερα στεγάζει ένα πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, έχουν τοποθετηθεί (1973) προτομές από μάρμαρο του Σταμάτη Κλεάνθη και του Εδουάρδου Σάουμπερτ, φιλοτεχνημένες από το γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου (1916 - 2000).

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΤΗΣ ΠΕΙΟΧΗΣ ΕΔΩ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΗΝ 

ΠΕΡΙΟΧΗ

 ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ

Ο χώρος είναι διάσπαρτα απλά τραπεζάκια σε κατηφόρα/σκαλοπάτια που συνδέει την Ακρόπολη με την πλάκα/μοναστηράκι.Αν και είναι εντελώς χαλαρός και απλός, έχει την γοητεία του.


 Μπορείς να επιλέξεις να το επισκεφτείς από πρωί/μεσημέρι/απόγευμα για καφεδάκι ή προς το βραδάκι για μπύρα/ουζάκι συνοδευόμενα από καμιά ποικιλία. Το προτιμώ προς το βραδάκι και μάλιστα την ώρα που πάει να σκοτεινιάσει. Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε τραπέζι κοντά στο μεταλλικό χώρισμα που τους χωρίζει με τον αρχαιολογικό χώρο και θα έχετε θέα την Αθήνα από ψηλά (έτσι θα είστε και 4-5 μέτρα μακριά από τις ορδές των τουριστών που κατηφορίζουν)

                                                   
                                          
                                                                 ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ



                              ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ  και ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ









                                                    ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ  ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ



                                         

                                                           ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΑΦΕ
                                                            Μνησικλέους 23
                                                                    ΠΛΑΚΑ






















                                                             To Καφέ της Μελίνας

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η πλέον διάσημη και προβεβλημένη προσωπικότητα της Ελλάδας. Προς τιμήν της, εδώ και χρόνια λειτουργεί στην Πλάκα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Μελίνα Café. Ένας πολυμορφικός χώρος, αντίστοιχος του χαρακτήρα της μεγάλης Ελληνίδας, που σας προσκαλεί να απολαύσετε το πρωινό σας, το μεσημεριανό γεύμα, τον απογευματινό καφέ ή το χαλαρωτικό ποτό σας. Όλα αυτά, υπό την αύρα της Ακρόπολης, με συνοδεία ποιοτικής μουσικής και σε ατμόσφαιρα φιλική, πλημμυρισμένη από φωτογραφίες της Μελίνας. Η καλύτερη πρόταση για εποικοδομητικές συζητήσεις και εμπνευσμένες αναζητήσεις

Cafe Melina   Λυσίου 22 Πλάκα



ΟΙ  μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας έχουν να σας δείξουν κάθε λεπτομέρεια για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα: http://plakadiadromes.webnode.gr/


 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ   ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΊΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ






Oδός Αδριανού


Για όσους δεν ζουν στην Αθήνα, η οδός Αδριανού διαθέτει ένα από τα πιο «συμπαγή» νεοκλασικά μέτωπα με ελεύθερη θέα στον Ιερό Βράχο, στην Αρχαία Αγορά, στη Στοά του Αττάλου και στον Ναό του Ηφαίστου. Πεζοδρομήθηκε το 2003, παραμονές της υπογραφής της συνθήκης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έλαβε χώρα εντός του αρχαιολογικού χώρου

Δεν είναι κρίμα μερικά από τα ωραιότερα σημεία της πόλης να τα χαίρονται μόνο οι τουρίστες γιατί εμείς… «εδώ μένουμε, κάθε μέρα μπορούμε να τα δούμε»; Απαντήστε ειλικρινά τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που διασχίσατε την Αρχαία Αγορά, για να ανηφορίσετε μέχρι τον Ναό του Ηφαίστου;


Τώρα, σκεφθείτε πόσες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν δρόμους σαν την οδό Αδριανού. Αναλογιστείτε τη θέα, μια νυχτερινή βόλτα με μερικά από τα λαμπρότερα επιτεύγματα της κλασικής Αθήνας φωταγωγημένα μπροστά σου.




Την τελευταία φορά που πέρασα παρατήρησα μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων κολλητά στην περίφραξη, αφήνοντας έτσι ένα πέρασμα ανάμεσα για τους πεζούς.


Η σημερινή οδός Αδριανού είναι από τους πιο παλιούς και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, ένας δρόμος με μεγάλη ιστορική σημασία για τη ρυμοτομία της πόλης. Ακολουθεί τα ίχνη αρχαίων οδών (όπως και η οδός Τριπόδων στην Πλάκα).



ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ CICCUS ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥ  ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΟ PRIVE ΘΕΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ





Υπάρχουν και οι πολύ ψαγμένες λύσεις για κάποιους που θέλουν κάτι εναλλακτικό

Το Pure Bliss φιλοξενείται σε ένα τριώροφο παραμυθόσπιτο στο κέντρο της Αθήνας. Όλοι οι όροφοι είναι εκπληκτικά διακοσμημένοι, παντού επικρατούν έντονα χρώματα και πανέμορφα διακοσμητικά. Το αγαπημένο μου σημείο είναι στο πίσω μέρος του πρώτου ορόφου, ο χώρος με τις μαξιλάρες! Είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη ημέρα με τη συνοδεία chill out μουσικής και μια μεγάλη κούπα από κάποιο αρωματικό ρόφημα. Ο κατάλογος του Pure Bliss είναι πραγματικά τεράστιος, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από αρωματικούς καφέδες, σπάνια τσάγια, σπιτικά γλυκά και χορτοφαγικά γεύματα








 six d.o.g.s είναι ένα all day/all night πολιτιστικό κέντρο διασκεδάσεως στην καρδιά της όμορφής μας πόλης, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009. Συνδυάζει οργανικά ένα Project Space (χώρο που φιλοξενεί εκθέσεις, one-off events, performances και άλλα ποικίλα projects), ένα Bar, ένα Café, έναν κήπο, και ένα Gig Space πλήρως τεχνικά εξοπλισμένο για να φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικά, party, workshops, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, και σεμινάρια. Δεν προτείνεται ως ένας καινούργιος χώρος, αλλά ως ένα νέο μοντέλο χώρου, όπου όλοι μπορούν να παίξουν. Στοχεύει στο να δημιουργήσει και να συντηρήσει έναν υψηλού προφίλ δυναμικό πυρήνα πολυσυλλεκτικών δραστηριοτήτων παραγωγής και παρουσίασης σε μία περιοχή της πόλης που είναι απλά φυσικό να συμβεί αυτό, επιδιώκοντας να είναι το ίδιο Pop όσο και Avant-garde, τηρώντας ένα ενιαίο επίπεδο σε όλες τις δράσεις που προτείνει. Ανοιχτά καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους, σπιτικά εποχιακά ροφήματα, special cocktails, και πάσης λογής λιχουδιές, με φιλικές τιμές, τόσο στα προϊόντα που προσφέρει, αλλά και στα δρώμενα που παρουσιάζει. Ο σχεδιασμός και η ανακαίνιση όλων των χώρων του six d.o.g.s έγινε από το Αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme Architects







Μεζεδοπωλείο η Αυλή
από την πόρτα είναι δύσκολο να περάσεις γιατί είναι υπερβολικά στενή.
 Την αυλή αυτή ενώ είναι δίπλα από το Μοναστηράκι όσο και να ψάξεις δεν θα την βρεις εάν δεν στο πει κάποιος










και για τους μερακλήδες που τους αρέσει το σουτζούκι και ο παστουρμάς ένα είναι το σημείο να απολαύσουν ένα τσιπουρακι 


Το εργαστήριο Μιράν διαθέτει ένα σημείο λιανικής πώλησης στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ευριπίδου 45, το οποίο παραμένει από το 1922. Η επώνυμη και ανώνυμη πελατεία της έρχεται από όλα τα σημεία της Αττικής για να γευτεί τις λιχουδιές του παστουρμά, του σουτζουκιού, των βουβαλίσιων προϊόντων από Κερκίνη Σερρών. Επίσης θα βρείτε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.
  • Σουτζούκι: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι προϊόν αέρος και είναι μέτριο στο κάψιμο, τρώγεται ωμό και ζεστό.
  • Παστουρμάς Το κρέας παρασκευάζεται από κρέας μόσχου και καμήλας. Ο παστουρμάς από κρέας καμήλας είναι ιδιαίτερα δυσεύρετος.
  • Λουκάνικα: Παρασκευάζεται από βοδινό κρέας, περιέχει ρίγανη και είναι απαλό στην γεύση. Διατίθεται σε πακέτα μισού και ενός κιλού.
  • Σουτζούκι τύπου Καισαρείας: Είναι προϊόν αέρος και παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Είναι πολύ καυτερό.




ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΙΑ 

                                                 ΕΔΩ




Πλάκα

Ω! χαίρετε Πλακιώται, 
πανάρχαιοι ιππόται 
και Έλληνες σωστοί'
ω! χαίρετε σεις μόνοι 
Κυδαθηναίων γόνοι 
και ευγενών βλαστοί.

Η Πλάκα πάλαι ήτον 
εστία των χαρίτων 
και των ευπατριδών 
στην Πλάκα μόνον είναι 
αι αληθείς Αθήναι 
των Πεισιστρατιδών.

Εδώ η άνθηρότης, 
εδώ η κλασσικότης 
των χρόνων των κλεινών 
εδώ ο νους υψούται, 
κ' επάνω της ορθούται 
ο γίγας Παρθενών.

Σε κάποιο μονοπάτι 
θαρρώ πως του Σωκράτη 
υπήρχεν η Σχολή... 
Εδώ, βεβαίως, πάλαι 
Σχολαί θα ήσαν κι άλλαι, 
και λόγιοι πολλοί.

Μα τώρα ποιος το ξέρει, 
αν των σοφών τα μέρη 
δεν είναι καπηλειά 
κ' οι βλάμηδες με γέλια 
αδειάζουνε βαρέλια 
και παίζουνε βιολιά;

Πνοαί χρυσών αιώνων 
φυσούν και Παρθενώνων 
εις όλες τις μεριές• 
αλλά μαζί μ' εκείνες 
μυρίζουν και ρετσίνες 
κρασιά, μουσταλευριές.

Κι αν Πήγασο ζητήσει 
κανείς για να πηδήσει 
στης Μούσης το βουνό, 
σε σας και μόνο ξεύρει 
πως Πήγασο θα εύρει 
θρεμμένο και φτηνό.

Αν φράκα δεν φορείτε, 
αν τίτλους δεν κρατείτε 
λαμπράς καταγωγής, 
κι αν για τιμή σάς φθάνει 
πιστοί του Μακρυγιάννη 
να μένετ' εκλογείς.

Σεις είσθε Φαναριωται...
κι άλλος κανείς, Πλακιώται,
δεν έχει τέτοια χάρη,
αφού δικό σας μένει
κι αυτό του Διογένη
το ξακουστό Φανάρι.

Γεώργιος Σουρής ''Πλάκα"



Άρθρο στο Athens Voice:
Γράφει ο Γιάννης Λουκάς
Ὤ! χαίρετε, Πλακιῶται,
πανάρχαιοι ἱππόται
καὶἝλληνες σωστοί·
ὦ! χαίρετε σεῖς μόνοι
Κυδαθυναίων γόνοι
καὶεὐγενῶν βλαστοί.
Ἡ Πλάκα πάλαι ἦταν
ἑστίατῶν χαρίτων
καὶτῶνεὐπατριδῶν·
στὴν Πλάκα μόνον εἶναι
αὶἀληθεῖς Ἀθῆναι
τῶν Πεσιστρατιδῶν.
Ἐδῶ ἡ ἀνθηρότης,
ἐδῶ ἡ κλασσικότης
τῶν χρόνων τῶν κλεινῶν·
ἐδῶ ὁ νοῦς ὑψοῦται,
κι' ἐπάνω της ὀρθοῦται
ὁ γίγας Παρθενών.
Σε αυτούς τους στίχους του 1885, του Γ. Σουρή, συνοψίζεται η εικόνα της Πλάκας, της παλιότερης συνοικίας της Αθήνας. Χτισμένη στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, η Πλάκα ήταν η γειτονιά των «γκάγκαρων», δηλαδή των γνήσιων Αθηναίων. Σήμερα που η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει, η συνοικία της Πλάκας παραμένει η πιο «γνήσια» γειτονιά της πόλης, παράθυρο στην Αθήνα του παρελθόντος. Μια βόλτα αρκεί για να ξεδιπλωθεί μπροστά μας η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας.
Στα όρια της Πλάκας βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Μάλιστα ως τις αρχές του 20ου αιώνα, η εικόνα της περιοχής ήταν εντελώς διαφορετική αφού εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, εκτεινόταν η γειτονιά της Βλασαρούς με τα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τα μαγαζάκια της. Οι απαλλοτριώσεις που έγιναν έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να ανασκάψουν και να αναδείξουν το κέντρο της κλασικής Αθήνας.
Της ίδιας εποχής είναι και ένα από τα ορόσημα της Πλάκας, το μνημείο του Λυσικράτη που χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και σώζεται ως τις μέρες μας. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, το μνημείο ήταν μέρος Μονής των Καπουτσίνων η οποία κατεδαφίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης.
Στη ρωμαϊκή περίοδο, η καρδιά της πόλης συνέχισε να χτυπά σε αυτόν τον τόπο. Η Ρωμαϊκή Αγορά και η γειτονική βιβλιοθήκη το Αδριανού μαρτυρούν την ακμή της Αθήνας. Γνωστότερο μνημείο είναι ο πύργος των «Αέρηδων» λόγω των παραστάσεων των ανέμων στις όψεις του κτιρίου.
Από την κλασική και τη ρωμαϊκή εποχή περνάμε στα χρόνια του Βυζαντίου. Οι διάσπαρτες εκκλησίες αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής παρόλο που η πόλη είχε χάσει την αρχαία της αίγλη. Σημαντικότεροι από αυτούς τους ναούς είναι οι Άγιοι Απόστολοι στην Αρχαία Αγορά, η Αγία Αικατερίνη και ο Άγιος Νικόλαος του Ραγκαβά.
Από την Πλάκα δεν λείπουν και σημαντικά οθωμανικά μνημεία όπως ο Μεντρεσές, ιερατική σχολή των Οθωμανών και το Φατιέ Τζαμί που χτίστηκε το 1458, δύο χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, προς τιμήν του Μωάμεθ του Πορθητή, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα. Αναστυλωμένο μνημείο της οθωμανικής περιόδου είναι το Χαμάμ του Αμπίτ Εφέντη ή «Λουτρό των Αέρηδων» που ανήκει στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Τα πολλά νεοκλασικά και διατηρητέα της περιοχής στεγάζουν και άλλα σημαντικά μουσεία της πόλης. Στην οδό Κυδαθηναίων βρίσκεται το Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που ανάμεσα στις συλλογές του ξεχωρίζει αυτή με τα ζωγραφικά έργα του Θεόφιλου. Στον ίδιο δρόμο είναι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, με δράσεις για τους μικρούς επισκέπτες του.
Σημείο συνάντησης των μουσικόφιλων της Αθήνας είναι το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Πυρήνας του Μουσείου είναι η συλλογή μουσικών οργάνων του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη που εκτίθεται στους τρείς ορόφους του μουσείου ενώ εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια εκμάθησης μουσικών οργάνων στοχεύουν στη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Σε κτίριο του 19ου αιώνα στεγάζεται το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζεται η ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κανελλοπούλουμ με αντικείμενα που καλύπτουν την ιστορία της ελληνικής τέχνης από τα προϊστορικά ως τα νεότερα χρόνια.
Στο κτίριο που λειτούργησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συλλογές του απαρτίζονται από σπάνια συγγράμματα, επιστημονικά όργανα και προσωπογραφίες καθηγητών, κ.α. Το πιο γνωστό ίσως έκθεμα του μουσείου είναι το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έργο των Γύζη και Ιακωβίδη.
Σε κτίριο της Τουρκοκρατίας, στην οδό Θουκιδίδου βρίσκεται και η έδρα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης που το 1966 αναστύλωσε εκ βάθρων η τράπεζα. Σήμερα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και γίνονται και εκπαιδευτικά σεμινάρια του ΜΙΕΤ. Σε νεοκλασικό της Πλάκας έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές του και το Ελληνικό Λαογραφικό και Ιστορικό Αρχείο. Στους χώρους του ερευνητές μπορούν να αναζητήσουν πλουσιότατες συλλογές, αρχείων, φωτογραφιών, εντύπων και αντικειμένων που καλύπτουν την ιστορία της χώρας μας τους τελευταίους αιώνες.
Ένα ακόμα κτίριο της περιοχής, εξίσου γνωστό με τα μουσεία αλλά λιγόετρο ευδιάκριτο, είναι το σπίτι του κυρίου Κοκοβίκου, του γνωστού "Αντωνάκη" από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα». Το σπίτι με την αυλή, κτίριο των αρχών του 19ου αιώνα, περιμένει στην οδό Τριπόδων 32, αναστυλωμένο αλλά κρυμμένο πίσω από σκαλωσιές την αξιοπόιησή του.
Ξεχωριστή μνεία αξίζει στη νησιώτικη γειτονιά της Αθήνας, τα Αναφιώτικα. Τον 19ο αιώνα, εργάτες από την Ανάφη ήρθαν στην πρωτεύουσα για να εργαστούν στην ανοικοδόμηση της πόλης. Έχτισαν τη γειτονιά ΒΑ του βράχου της Ακρόπολης, δίνοντας της κυκλαδίτικό χρώμα που θύμιζε την πατρίδα τους.
Εκτός από τα μουσεία και τους αρχαιολόγικούς χώρους, η Πλάκα, φημίζεται για τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της που συγκεντρώνουν έλληνες και ξένους θαμώνες. Όμως η εικόνα αυτή δεν είναι καινούρια. Και πάλι στο ποίημα «Πλάκα» ο Γ. Σουρής, μάλλον σκωπτικά, αναφέρει:
Μὰ τώρα ποιὸς τὸ ξέρει
ἂν τῶν σοφῶν τὰ μέρη
δὲν εἶναι καπηλειά,
κι' οἱ βλάμηδες μὲ γέλοια
ἀδειάζουνε βαρέλια,
καὶ παίζουνε βιολιά;
Πνοαὶ Χρυσῶν Αἰώνων
φυσοῦν καὶ Παρθενώνων
εἰς ὅλαις τῇς μεριαῖς·
ἀλλὰ μαζὶ μ' ἐκείναις
μυρίζουν καὶ ρετσίναις

κρασιά, μουσταλευριαῖς.
Αυτή λοιπόν η φήμη της Πλάκας ως περιοχή γεμάτη «καπηλειά» όπου «βλάμηδες αδειάζουνε βαρέλια και παίζουνε βιολία», την έχει κάνει παραδοσιακό σημείο συνάντησης για τις ημέρες της Αποκριάς. Και φέτος λοιπόν η Πλάκα "θα βάλει τα καλά της" και θα είναι το επίκεντρο του εορταστικού πρόγραμματος που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Αθηναιων για αυτές τις ημέρες. Ευκαιρία λοιπόν για έναν περίπατο στην Πλάκα, για έναν περίπατο στον πολιτισμό και την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου