“Η μνήμη είναι ο γραφιάς της ψυχής “.Αριστοτέλης

"Μετά την ταραχή του και το σάλο

αφήνει, εκεί στην άκρη των δακτύλων,

σα χνούδι τη χρυσή σκουριά των ήλων

και θέα σε παράθυρο μεγάλο''

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ


ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και φθάνει στους Αμπελόκηπους.
ονομαζόταν:
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1932
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΠΟΥΔΩΦ

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΠΟΥΔΩΦ
Ήταν το πρώτο μέγαρο της οδού απο τον Αριστείδη Παπούδωφ

Το μέγαρο Παπούδωφ βρισκόταν στη συμβολή της Βασ. Σοφίας 1 (παλιά Κηφισίας) με την οδό Πανεπιστημίου. 

Ανήκε στον Αριστείδη Παπούδωφ ο οποίος διέμενε σε αυτό με τη σύζυγο του Αλεξάνδρα Παπούδωφ. Λίγα είναι γνωστά για τον συγκεκριμένο ομογενή, όμως διετέλεσε πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (1889-1913), ενώ ήταν και σύμβουλος στο Άσυλο Ανιάτων κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Αρχικά επρόκειτο για μια διώροφη έπαυλη που κατασκευάστηκε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως αργότερα στο κτίριο προστέθηκαν επιπλέον όροφοι και πήρε τη τελική του μορφή μετά τον 1ο Π.Π. Τότε προοριζόταν για πριγκιπική κατοικία. Όμως τελικά κρίθηκε ακατάλληλο για αυτόν το σκοπό και περιήλθε στην ιδιοκτησία του εύπορου επιχειρηματία Ν. Αθανασούλη. 

Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου (αν και με λίγο περιπετειώδη τρόπο).



Η ιστορία για τη κατεδάφισή του ξεκινάει γύρω στο 1961, όταν διατάχθηκε η απαλλοτρίωση του υπέρ του Ταμείου Ασφαλίσεων υπαλλήλων της ΑΤΕ με σκοπό να ανεγείρει ξενοδοχείο (το ταμείο αυτό είχε ήδη στην ιδιοκτησία του το King's Palace). Το Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβήτησε το νόμιμο της απαλλοτριώσεως, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων ήταν και το Ταμείο Απομάχων Ναυτικού (ΝΑΤ). Ήδη εκείνη την εποχή στο κτίριο στεγαζόταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 

Όμως τελικά δε θα γλυτώσει αν και θα χρειαστεί να περάσει ακόμα μια δεκαετία, για  να κατεδαφιστεί γύρω στο 1971. Θα χρειαστεί επίσης να περάσουν αρκετά χρόνια για να ανεγερθεί νέο κτίριο στη θέση του Παπούδωφ. Αυτό θα είναι το Astrir Palace (1980-1983) βάσει σχεδίων των Ι. Βικέλα, Εμμ. Βουρέκα, Κ. Δεκαβάλλα και Σ. Μολφέση. 

Η Αθήνα θα έχει χάσει ακόμα ένα πολύ ωραίο κτίριο. 



το κτίριο του Astir Palace έστεκε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 στη θέση του μεγάρου Παπούδωφ.



ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Περιοχή: Λ. ΒΑΣ. Σοφίας 3

Έτος: 1885

Περιγραφή

Το νεοκλασικό μέγαρο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 3, αρχικά γνωστό ως Μέγαρο Ψύχα, οικοδομήθηκε περί το 1885, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923). Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε και εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί η Αιγυπτιακή Πρεσβεία. 



Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, Ερνέστος Τσίλλερ, Αθήνα 1973.


ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Το κεντρικό κτίριο του Υπουργείου όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υπουργού βρίσκεται στην συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα.

Το κτίριο αυτό ονομάζεται και Μέγαρο του Ανδρέα Συγγρού, γιατί υπήρξε η κύρια κατοικία του. Βρίσκεται απέναντι από την βορεινή πλευρά της Βουλής των Ελλήνων η οποία εγκαταστάθηκε στο κτίριο των Ανακτόρων του Όθωνα από το έτος 1935


ο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου όπως ήδη αναφέρθηκε βρίσκεται στην συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα1

To κτίριο κηρύχθηκε ως έργο Τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 13179 / 971 / 19-4-1976 (ΦΕΚ 612 / 30-4-1976)

Το Μέγαρο κληροδότησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, η αποκλειστική κληρονόμος της ακίνητης περιουσίας του Α.Συγγρού, σύζυγός του Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου - Συγγρού, σύμφωνα με την από 31/5/1921 μυστική διαθήκη της, η οποία δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21/6/1921. 

Απόσπασμά της αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η υποφαινομένη Ιφιγένεια Α. Συγγρού κληροδοτώ την εν Αθήναις επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του διαδόχου κειμένην οικίαν μου, εν ή μονίμως κατοικώ μεθ' όλης της περιοχής της και των εν αυτώ οικοδομημάτων της εις το Ελληνικόν Δημόσιον, ίνα χρησιμεύη διαρκώς ως κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών". Αντίγραφο της διαθήκης της Ιφιγένειας Α.Συγγρού, ευγενώς μας παραχωρήθηκε από το Γεωπονικό `Ιδρυμα Μελετών Ανδρέα Συγγρού.  Την μυστική διαθήκη Ιφιγένειας Συγγρού έγραψε μετά από εντολή της με το χέρι ο δικηγόρος της Θρ. Αγγελόπουλος και δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21 / 6 / 1921. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Συγγρού, η σύζυγός του δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είχε παιδιά, αναφέρει στην διαθήκη της (η ίδια είχε έναν γιο από άλλο γάμο): " Εν Αθήναις σήμερον τη 31 Μαίου 1921, ημέραν Δευτέραν και εν τη αυτόθι επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του Διαδόχου κειμένη οικία μου, εν ή κατοικώ, η υποφαινομένη Ιφιγένεια Α.Συγγρού, διατίθημι τα της περιουσίας μου μετά τον θάνατόν μου ως εξής. Εγκαθιστώ κληρονόμον μου, τον προσφιλή υιόν μου Αλέξανδρον Αντωνιάδη, εις όν καταλείπω πάσαν την κατά τον θάνατόν μου ευρεθησομένην περιουσίαν μου, πλην των δια της παρούσης προς άλλους κληροδοτουμένων αντικειμένων αυτής κληροδοτώ την εν Αθήναις επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του διαδόχου κειμένην οικίαν μου εν ή μονίμως κατοικώ μεθ' όλης της περιοχής της και των εν αυτώ οικοδομημάτων της εις το Ελληνικόν Δημόσιον, ίνα χρησιμεύη διαρκώς ως κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών. Kληροδοτώ την μεταξύ Κηφισίας και Αμαρουσίου γνωστήν έπαυλήν μου Ανάβρυτα μεθ' όλης της περιοχής αυτής, μεθ' όλων των εν αυτή οικοδομημάτων, επιστατικών και εργατικών οικιών... εις την εν Αθήναις υπό την προστασίαν της Α.Μεγαλειότητος του Βασιλέως Γεωργικήν Εταιρείαν...." Ο Ανδρέας Συγγρός διέθεσε την κατοικία του στην αποκλειστική του κληρονόμο Ιφιγένεια με βάση την από 9 Ιουνίου 1897 χειρόγραφη διαθήκη του 2 η οποία κηρύχθηκε "κυρία" με την υπ.αρ.360 Απόφαση της 13/2/1899 του Πρωτοδικείου Αθηνών .

Το Μέγαρο έχει σήμερα κάλυψη 724 τ.μ. και έχει πρόσφατη σχετικά σύνδεση (1985) με το άλλο μεταγενέστερο κτίσμα επίσης του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα αρ.2. Το οικόπεδο του κτιρίου της οδού Βασ.Σοφίας 5 προεκτεινόμενο νοητά μέχρι την οδό Ακαδημίας έχει έκταση 2.262 τ.μ. ενώ το σύνολο του οικοπέδου που περιλαμβάνει τα 3 κτίρια (Βασ.Σοφίας 5, Ζαλοκώστα 2 και Ακαδημίας) έχει έκταση 4316 τ.μ.. Το Μέγαρο έχει διαστάσεις εξωτερικές στην στάθμη του ισογείου 33,5 μ .Χ. 21,6μ. (Βασ. Σοφίας και οδός Ζαλοκώστα αντίστοιχα) και αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο, 1ο όροφο, 2ο όροφο και δώμα.